 KACANG PISTACHIO (Pistacia vera)
 atau dipanggil sebagai 'Pistachio Nuts' adalah sejenis tumbuhan 
kekacang dari keluarga Anacardiaceae yang popular. Kacang Pistachio yang
 siap diproses dan dijual didalam paket harganya agak mahal untuk kita 
di Malaysia membelinya berbanding dengan jenis-jenis kacang lain yang 
dijual di pasaran. Banyak persoalan yang terfikir mengenai kacang 
pistachio semasa saya ronda-ronda di Hypermarket MYDIN dimana ada banyak
 kacang pistachio ini dijual.
KACANG PISTACHIO (Pistacia vera)
 atau dipanggil sebagai 'Pistachio Nuts' adalah sejenis tumbuhan 
kekacang dari keluarga Anacardiaceae yang popular. Kacang Pistachio yang
 siap diproses dan dijual didalam paket harganya agak mahal untuk kita 
di Malaysia membelinya berbanding dengan jenis-jenis kacang lain yang 
dijual di pasaran. Banyak persoalan yang terfikir mengenai kacang 
pistachio semasa saya ronda-ronda di Hypermarket MYDIN dimana ada banyak
 kacang pistachio ini dijual.Mengapa harga kacang pistachio mahal?. Adakah kerana susah untuk menanam dan serta menghasilkannya?. Apakah dia keistimewaan kacang pistachio ini ?. Dimana dan bagaimana pokok kacang pistachio ini banyak ditanam?. Apakah cara pengurusan penanaman kacang pistachio?.
 Adakah kerana susah untuk menanam dan serta menghasilkannya?. Apakah 
dia keistimewaan kacang pistachio ini ?. Dimana dan bagaimana pokok 
kacang pistachio ini banyak ditanam?. Apakah cara pengurusan penanaman 
kacang pistachio?. Apa yang saya pasti adalah kacang ini memang sangat 
sedap dimakan dengan rasa lemak dan masin dimana semua gulungan daripada
 kanak-kanak sehingga dewasa didapati amat menggemarinya.
 Adakah kerana susah untuk menanam dan serta menghasilkannya?. Apakah 
dia keistimewaan kacang pistachio ini ?. Dimana dan bagaimana pokok 
kacang pistachio ini banyak ditanam?. Apakah cara pengurusan penanaman 
kacang pistachio?. Apa yang saya pasti adalah kacang ini memang sangat 
sedap dimakan dengan rasa lemak dan masin dimana semua gulungan daripada
 kanak-kanak sehingga dewasa didapati amat menggemarinya.Asal usul kacang pistachio ini sebenarnya dari kawasan Iran dan juga Iraq dimana ianya ditanam semanjak zaman dulukala di Taman Tergantung Babylon sebagai tanaman eksotik. Pengeluaran kacang pistachio ini sebanyak 945,000 metrik tan setahun dengan negara Iran merupakan pengeluar utama kacang ini sebanyak 450,000 mt setahun (hampir separuh bekalan dunia). Negara lain yang ada menanam dan menghasilkan kacang pistachio adalah USA (236,000 mt/tahun) dan Turki (128,888 mt/tahun). Negara lain adalah seperti Syria, China, Itali, Greece dan Afghanistan yang mengeluarkan kurang dari 50,000 mt/tahun. Bagaimana pun produktiviti pengeluaran kacang pistachio tertinggi di USA terutama dikawasan California dengan kadar 4.2 mt/ha berbanding dengan produktiviti di Iran cuma 1.2 mt/ha sahaja. Artikel subuh sabtu ini saya menulis dalam "Anim Agro Technology" mengenai kacang pistachio untuk menambahkn lagi ilmu pengetahuan anda semua yang membaca blog saya.
 Pokok Pistachio merupakan pokok saka yang mempunyai batang, dahan , ranting dan akar dalam (Lihat foto sebelah).
 Ia perlukan kawasan panas dan sejuk dimana suhu -10 celcius sehingga 
musim panas. Pokok pistachio tahan pada tanah yang agak masin (high salinity)
 walau pun kandungan aie mengandungi garam 3,000 -4,000 ppm. Keadaan 
suhu sejuk dengan kelembapan tingi bagaimana pun boleh menyebabkan 
masaalah serangan reput akar. Rakan saya yang berpeluang melawat Iran 
tahun lepas ada menceritakan bagaimana pokok kacang pistachio ditanam 
dikawasan berbukit dibahagian utara Iran dengan banyaknya walau pun 
diuruskan secara konvensional. Itulah sebabnya kadar produktiviti agak 
rendah di Iran berbanding dengan kaedah pengurusan penanaman kacang 
pistachio di USA yang moden dengan produktiviti sehingga 4 kali ganda.
Pokok Pistachio merupakan pokok saka yang mempunyai batang, dahan , ranting dan akar dalam (Lihat foto sebelah).
 Ia perlukan kawasan panas dan sejuk dimana suhu -10 celcius sehingga 
musim panas. Pokok pistachio tahan pada tanah yang agak masin (high salinity)
 walau pun kandungan aie mengandungi garam 3,000 -4,000 ppm. Keadaan 
suhu sejuk dengan kelembapan tingi bagaimana pun boleh menyebabkan 
masaalah serangan reput akar. Rakan saya yang berpeluang melawat Iran 
tahun lepas ada menceritakan bagaimana pokok kacang pistachio ditanam 
dikawasan berbukit dibahagian utara Iran dengan banyaknya walau pun 
diuruskan secara konvensional. Itulah sebabnya kadar produktiviti agak 
rendah di Iran berbanding dengan kaedah pengurusan penanaman kacang 
pistachio di USA yang moden dengan produktiviti sehingga 4 kali ganda. Tanaman
 ini boleh mencecah ketinggian sehingga 10 meter (30 kaki) jika tidak 
dijalankan program cantasan. Daunnya adalah berbentuk pinnate dengan 
kedudukan bertentangan antara daun dan berwarna hijau. Saiz dun diantara
 8 - 10 cm panjang dengan lebar daun 3 - 5 cm. Bunga kacang pistachio 
keluar selepas musim sejuk atau pun musim bunga dimana daun-daun pokok 
masih gugur dan di USA jika dilihat musim bunga akan kelihatan pokok ada
 bunga sahaja. Bunga berwarna putih dengan 5-6 kelopak dan kembang untuk
 menjalankan pendebungaan (Lihat foto bunga disebelah). Bunga 
dan buah terbit dari satu jambak dengan banyak buah yang dipanggil 
sebagai 'drupe'. Buah yang masak mempunyai lapisan kulit luar berwarna 
putih krim yang sangat keras dan isinya dibahagian dalam merupakan 
bahagian yang dimakan mempunyai pelbagi warna (lazimnya hijau),
 saiz dan bentuk mengikut varieti. Kebanyakan bentuk buah kacang 
pistachio adalah mempunyai bentuk bulat lonjong dengan bahagian hujung 
tang tirus tajam.
Tanaman
 ini boleh mencecah ketinggian sehingga 10 meter (30 kaki) jika tidak 
dijalankan program cantasan. Daunnya adalah berbentuk pinnate dengan 
kedudukan bertentangan antara daun dan berwarna hijau. Saiz dun diantara
 8 - 10 cm panjang dengan lebar daun 3 - 5 cm. Bunga kacang pistachio 
keluar selepas musim sejuk atau pun musim bunga dimana daun-daun pokok 
masih gugur dan di USA jika dilihat musim bunga akan kelihatan pokok ada
 bunga sahaja. Bunga berwarna putih dengan 5-6 kelopak dan kembang untuk
 menjalankan pendebungaan (Lihat foto bunga disebelah). Bunga 
dan buah terbit dari satu jambak dengan banyak buah yang dipanggil 
sebagai 'drupe'. Buah yang masak mempunyai lapisan kulit luar berwarna 
putih krim yang sangat keras dan isinya dibahagian dalam merupakan 
bahagian yang dimakan mempunyai pelbagi warna (lazimnya hijau),
 saiz dan bentuk mengikut varieti. Kebanyakan bentuk buah kacang 
pistachio adalah mempunyai bentuk bulat lonjong dengan bahagian hujung 
tang tirus tajam. Pokok
 yang berumur 8 - 10 tahun mula mengeluarkan hasil dengan kaedah menuai 
menggunakan tangan memetik buah kacang ini. Di negara maju seperti USA 
penggunaan alat jentera menuai kacang pistachio telah digunakan di 
California dimana alat tersebut (Lihat foto sebelah) mampu 
mengegarkan pokok dan biji kacang pistachio akan gugur seterusnya 
dikutip dalam sistem 'belting conveyor'. Hasil kacang ini dikumpulkan 
dan diproses untuk dijadikan pelbagai produk berasaskan kepada kacang 
pistachio. Kajian menunjukkan satu pokok matang pistachio mampu 
menghasilkan sehingga 50 kg sepokok setahun. Kacang pistachio yang 
dituai ini akan di jemur dibawah sinaran matahari atau menggunakan alat 
pengering khas menggunakan eletrik. Seterusnya pistachio akan dimasak (roasted) dan
 diberikan perasa garam masin sebelum dibuat pembungkusan. Kacang 
pistachio dipasarkan keseluruh dunia dengan bungkusan kedap udara untuk 
ketahanan dan kualiti yang tahan lama.
Pokok
 yang berumur 8 - 10 tahun mula mengeluarkan hasil dengan kaedah menuai 
menggunakan tangan memetik buah kacang ini. Di negara maju seperti USA 
penggunaan alat jentera menuai kacang pistachio telah digunakan di 
California dimana alat tersebut (Lihat foto sebelah) mampu 
mengegarkan pokok dan biji kacang pistachio akan gugur seterusnya 
dikutip dalam sistem 'belting conveyor'. Hasil kacang ini dikumpulkan 
dan diproses untuk dijadikan pelbagai produk berasaskan kepada kacang 
pistachio. Kajian menunjukkan satu pokok matang pistachio mampu 
menghasilkan sehingga 50 kg sepokok setahun. Kacang pistachio yang 
dituai ini akan di jemur dibawah sinaran matahari atau menggunakan alat 
pengering khas menggunakan eletrik. Seterusnya pistachio akan dimasak (roasted) dan
 diberikan perasa garam masin sebelum dibuat pembungkusan. Kacang 
pistachio dipasarkan keseluruh dunia dengan bungkusan kedap udara untuk 
ketahanan dan kualiti yang tahan lama.Wasallam!
KACANG PISTACHIO...SEDAP RASANYA...
DI IRAN LUAS ... USA PULA EKSPOTNYA...
KULITNYA KERAS... AGAK HIJAU ISINYA..
HARGANYA MAHAL... RAMAI SUKAINYA...
By,
M Anem
Percint 11, Putrajaya,
Malaysia
(30 Safar 1434H)
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment